Skip to content

Hvor trives du best i Bergen?

De gamle husene og gatestrukturen i området er i seg selv og levende museum for middelalderbyen Bergen. Bystrukturen er særs viktig å ta vare på også i det man vil utvikle området videre.

Skostredet

Den historiske hovedferdselsåren Kong Oscars gate, sammen med gatene Domkirkegaten (Broen) og Skostredet er tre av de eldste gateløpene i Bergen, og er dermed en viktig del av denne strukturen. I både gatene og de gamle husene langs disse gatene er bevaring gjennom bruk av disse bygningene noe av det viktigste som viderefører historien til området. Så når det skal bygges nye bygg langs og imellom disse husene er det viktig at det ikke vokser frem på bekostning av det som allerede er her, men tvert imot tillegger nye og gode kvaliteter til området.

Et søk på Skostredet gir bare positive oppslag. Bydelen i «Byen mellom de sju fjell» beskrives som både morsom og retro, og mellom de små fargerike trehusene finner du alt fra sjarmerende nisjebutikker og gallerier, til kafeer, barer og restauranter. Skostredet med Sparebankgaten, Østre Skostredet og Vestre Skostredet var lenge bakevjen i Vågsbunnen, og fram til for 10 år siden var området nærmest dødt.

Med sitt nærområde, danner Skostredet i dag et av byens mest levende og særegne sentrumsbyrom. Områdets oppblomstring over de siste tiår har invitert flere butikker og arrangements/serveringsteder inn i disse gatene og opp til Domkirkegaten. Litteraturhuset, Amalie Skramshus og Østre gjør området til et kulturelt tyngdepunkt. Selve kvartalet er likevel i dag det minst tettbebygde i Vågsbunnen med store deler av sin bakgård i bruk som parkeringsplass. Dette har ved flere anledninger gitt muligheten til å arrangere diverse plasskrevende arrangementer slik som Natt Jazz, Festspillene, Bergen Pride (Regnbuedagene) og Bergen Øl festival og Sykkel-VM, midt i sentrum mellom de gamle trehusene.

« Vil du oppleve det hippeste i Bergen er det Skostredet du må dra til. Dette er Bergens svar på Covent Garden, bare litt mer idyllisk. Skostredet er uformelt og avslappet. Samtidig er det mye folk her, og jeg tror enda flere kommer til å dra hit framover »

– Camilla Cecilie Haeve

Nettstedet Utetrend.no er spesialister på uteliv, mote, kultur- og musikkliv i Bergen, og beskriver Skostredet som en gate med musikk, liv og røre. Er du ute etter second-hand- og vintage-butikker, har du gått riktig. Det er også en veldig kulturell del av byen. Her finner du flere gallerier med samtidskunst, sier Christoffersen.

Et av dem er lydgalleriet Østre, som ofte forandres til en feststemt klubbscene med elektronisk musikk når mørket faller på. Eller du kan ta turen på Litteraturhuset, der du i tillegg til frokost, lunsj og middag kan få med deg spennende debatter og foredrag.

Så kan du runde av dagen på is- og cocktailbaren Hallaisen, retrobaren Tempo Tempo, eller den populære baren Folk og Røvere som ble til i 2007 en «pub som alle ville gå på»